Αβοκάντο Έλλειψη Ιχνοστοιχείων-Συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών
Συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών
Τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν.
Τα μη ορυκτά θρεπτικά συστατικά των φυτών είναι:
το υδρογόνο (H),
το οξυγόνο (O), και
ο άνθρακας (C).
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στον αέρα και το νερό.
Αβοκάντο Έλλειψη Ιχνοστοιχείων Τα άλλα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το έδαφος.
Τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με τις ποσότητες που απαιτούνται από τα φυτά.
Των μακροστοιχείων και των μικροστοιχείων (ιχνοστοιχείων).
Τα μακροστοιχεία είναι άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο.
Τα ιχνοστοιχεία, που χρειάζονται μόνο ίχνη, είναι σίδηρο, μαγγάνιο, βόριο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μολυβδαίνιο και το χλώριο.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
Τα φυτά θα μεγαλώνουν κανονικά μέχρι να ξεμείνουν από ένα η και ταυτόχρονα δύο θρεπτικά συστατικά.
Στη συνέχεια, η ανάπτυξη θα σταματήσει από την έλλειψη τους.
Εάν τα θρεπτικά συστατικά είναι ελλιπείς ή υπερβολικά άφθονα, τότε τα φυτά θα είναι παραμορφωμένα και θα έχουν αλλοιωμένο χρώμα.
Τα κίτρινα φύλλα π.χ. μπορούν να προκληθούν από μία ή πολλές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Είναι πολύ καλύτερο να κάνετε μια ανάλυση εδάφους ή φύλλων που θα δείξει ποια θρεπτικά συστατικά είναι χαμηλά, πριν ξεκινήσετε μια καλλιέργεια.
•Άζωτο – Nitrogen (N)
•Φώσφορος – Phosphorus (P)
•Κάλιο – Potassium (K)
•Ασβέστιο – Calcium (Ca)
•Μαγνήσιο – Magnesium (Mg)
•Θείο- Sulfur(S)
Ενδεικτικά μερικά μικροστοιχεία
•Βόριο-Boron (B)
•Έλλειψη Μολυβδενίου – Molybdenum (Mo)
•Σίδηρος-Iron (Fe)
Αβοκάντο Έλλειψη Ιχνοστοιχείων Πρωτεύοντα μακροστοιχεία
Έλλειψη Αζώτου-Nitrogen (N)
Eίναι πρωταρχικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών.
Τα φυτά μετατρέπουν το άζωτο σε απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανάπτυξη νέων κυττάρων και χλωροφύλλης.
Σπάνια μπορεί να προσβληθούν άνθη ή καρποί τομάτας.
Ασθενή φυτά, κόκκινοι μίσχοι, βραδύτερη ανάπτυξη.
Γρήγορο κιτρίνισμα των χαμηλότερων φύλλων, φαινόμενο το οποίο προχωράει μέχρι την κορυφή του φυτού.
Η ασθένεια οφείλεται στον Αδηλομύκητα Mycorellosiella fulva.
Προσθέστε λιπάσματα που περιέχουν Άζωτο.
Με σωστή αντιμετώπιση τα φυτά θα συνέλθουν σε περίπου μια εβδομάδα.
Έλλειψη φωσφόρου-Phosphorus (P)
Γενικά
Eίναιαπαραίτητο για τη φωτοσύνθεση και λειτουργεί ως καταλύτης για τη μεταφορά ενέργειας εντός του φυτού.
Το Φώσφορο βοηθά στην οικοδόμηση υγιούς και δυνατού ριζικού συστήματος, συνάμα είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το άνθος και την παραγωγή σπόρων.
Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, κόκκινος μίσχος.
Τα μικρότερα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο-μπλε χρώμα.
Τα φύλλα χαμηλά κιτρινίζουν και μαραίνονται.
Η υπερβολική διαθεσιμότητα Φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε Κάλιο.
Κηλιδωτή ωρίμανση (Blotchy Ripening) στον καρπό της τομάτας.
Εμφανίζονται πράσινες και κίτρινες περιοχές (σα μωσαϊκό) στην επιφάνεια του κόκκινου καρπού.
Προσθέστε λιπάσματα που περιέχουν Φωσφόρο.
Φύλλα που έχουν ήδη επηρεαστεί δεν θα παρουσιάσουν ανάκαμψη αλλά τα νέα φύλλα και η ανάπτυξη θα συνεχιστή κανονικά.
Έλλειψη Καλίου-Potassium (K)
Eνεργοποιεί την παραγωγή και την κυκλοφορία των σακχάρων και των αμύλων, καθώς και την ανάπτυξη από την κυτταρική διαίρεση..
Ανεπάρκεια παρατηρείτε συνήθως πιο έντονα σε ψηλά φυτά, που παρουσιάζουν νεκρωτικές κηλίδες στα χαμηλότερα φύλλα και ο μίσχος είναι κόκκινος
Τα φύλλα έχουν ωχρό ή κίτρινο χρώμα και οι άκρες τους γίνονται καφέ και γυρίζουν προς τα πάνω.
Προσθέστε λιπάσματα που περιέχουν Κάλιο.
Δευτερεύοντα μακροστοιχεία
Έλλειψη Ασβεστίου – Calcium (Ca)
Βοηθάει στην δομή των κυττάρων και είναι αναγκαίο για την δύναμη των φυτών
Οι νεαρές άκρες του φυτού πεθαίνουν. Τα στελέχη της τομάτας αρχίζουν να ξεραίνονται ξεκινώντας από τις άκρες.
Τα φύλλα πεθαίνουν, ξεκινώντας από τα νέα φύλλα και τους βλαστούς που είναι γόνιμοι και περιέχουν άνθη.
Ξεραίνονται τα ακραία φύλλα και άνθη. Τα φύλλα αποκτούν κοκκινο-καφέ αποχρώσεις.
Ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (Blossom End Rot).
Ξεραίνονται τα δικτυώματα.
Εμφανίζεται στους ακραίους καρπούς η ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (Blossom End Rot).
Αντιμετωπίστε με διαφυλλική λίπανση , χρησιμοποιείστε ένα κουταλάκι του γλυκού Ασβέστη δολομίτη σε 1 Λίτρο νερού και ψεκάστε το φύλλα 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι να δείτε την κατάσταση να βελτιώνεται.
Έλλειψη Μαγνησίου – Magnesium (Mg)
Απαιτείτε σαν μέρος της χλωροφύλλης για την φωτοσύνθεση.
Η παραγωγή μειώνετε και τα παλιά φύλλα γίνονται λευκά ή κίτρινα
Κεντρική χλώρωση και πράσινες ζώνες στις άκρες των φύλλων.
Κεντρική χλώρωση και νέκρωση των φύλλων. Τα φρούτα (τομάτες) εμφανίζουν “πράσινες πλάτες”.
Εμφάνιση σε θερμοκήπια. Κεντρική χλώρωση και νέκρωση των φύλλων.
Προσθέστε Μαγνήσιο στο νερό/διάλυμα πολύ προσεκτικά
Έλλειψη Θείου- Sulfur (S)
Συμμετέχει στην σύνθεση των πρωτεϊνών και είναι μέρος των αμινοξέων, κυστίνη και η θειαμίνη, που είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών.
Έχει ενεργό ρόλο στην δομή και τον μεταβολισμό των φυτών.
Φυτά που πάσχουν από έλλειψη Θείου, παρουσιάζουν κιτρίνισμα στα νέα φύλλα συνοδευόμενο από μικρά μεταλλαγμένα φύλλα τα οποία είναι στρογγυλά σε σχήμα ρολού, στην συνεχεία το κιτρίνισμα επεκτείνεται στο σύνολο των φύλλων.
Τα φύλλα γίνονται σκληρά και εύθραυστα.
Νερό της βροχής, γύψος
Miκροστοιχεία
Έλλειψη Βόριου-Boron (B)
Βοηθάει στην παραγωγή ζάχαρης και υδρογονανθράκων.
Είναι Ιδανικό για τους σπόρους και την ανάπτυξη των καρπών
Οι μίσχοι γίνονται άκαμπτοι.
Τα νέα άνθη πεθαίνουν και μειώνεται η ανάπτυξη.
Αναπτύσσονται τα πλευρικά κλαδιά εμποδίζοντας την ανάπτυξη του φυτού σε ύψος.
Τα φύλλα αποκτούν έντονη χρειά από μωβ, καφέ και κίτρινο χρώμα.
Οι καρποί της τομάτας δεν έχουν σπόρους και παρουσιάζουν φελώδη υφή.
Η ωρίμανση δεν είναι ομοιόμορφη.
Οργανικό υλικό και βόραξ
Έλλειψη Μολυβδενίου – Molybdenum (Mo)
βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών και ενισχύει την ικανότητα του φυτού να απορροφά άζωτο από την ατμόσφαιρα.
Τα φύλλα είναι κάπως χλωρωτικά.
Έντονη περιστροφή των φύλλων.
Τα φύλλα ξεραίνονται από τις άκρες.
Αντιμετωπίστε με διαφυλλική λίπανση χρησιμοποιώντας λιπάσματα που περιέχουν Μολυβδαίνιο.
Έλλειψη Σιδήρου-Iron (Fe)
αποτελεί βασικό καταλύτη παραγωγής σε χλωροφύλλη και χρησιμεύει στη φωτοσύνθεση.
Τα φύλλα παίρνουν κίτρινο ή άσπρο χρώμα ενώ οι αδένες παραμένουν σκούρο πράσινοι.
Ανισορροπίες του pH οδηγούν στην μη απορρόφηση του σιδήρου από το φυτά.
Αντιμετωπίστε με διαφυλλική λίπανση χρησιμοποιώντας λιπάσματα που περιέχουν Σίδηρο.
Να χρησιμοποιείτε πάντα χειλικό Σίδηρο (Iron Chelate) έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμος για τα φυτά.